Skip to content
GUIDE TIL KJØP AV SKIKLÆR OG SNOWBOARDKLÆR

GUIDE TIL KJØP AV SKIKLÆR OG SNOWBOARDKLÆR

 

Har du også problemer med å lete rundt i alle de forskjellige merkene og teknologier som omkranser skiverdenen?

Frykt ikke, vi vil i denne guiden forsøke å hjelpe deg med å finne helt riktig skiklær til din neste skiferie. Enten om fargene på klærne er det samme for deg, eller om de skal være som på et moteshow, så burde klærne dine være funksjonelle. 

Les her og få noen gode råd til hvordan du finner de beste og mest funksjonelle skiklær og snowboardklærne.

Forskjell på skiklær og snowboardklær

Som utgangspunkt er det ikke store forskjeller på ski og snowboardklær. Både ski - og snowboardklær skal oppfylle noen grunnleggende behov.

Klærne skal:

 1. Holde deg varm, uten at det blir ubehagelig.
 2. Holde deg tørr. Det værste er å bli kald og våt.
 3. Være praktisk. Smarte lommer, utluftning, justerbar hette osv.

Det er helt opp til deg og dine personlige preferanser, når det kommer til hvilken passform, farge osv, klærne skal ha. Uansett om det er ski - eller snowboard klær du leter etter. De 3 punktene ovenfor er et godt utgangspunkt når du skal søke deg frem etter ditt nye sett med skiklær.

Nedenfor vil vi guide deg til de mer tekniske elementene av ski - og snowboardklær. Slik at du kan finne akkurat de klærne, som du har bruk for. Fra det innerste til det ytterste laget.

Vannsøyle og Pusteevne

Det er her det begynner å bli en smule teknisk, men vell så viktig å forstå, for å velge riktig ski - og snowboardklær.

Spørsmål: Hva betyr disse numrene på produktene, 10000/10000, 10000/20000 osv.?

Svar: Det er en måte for produsentene å fortelle deg akkurat hvor vanntett og pustende, skiklærne deres er.

Det første tallet, f.eks 10000 eller 10k er i mm. Det betyr at det stoffet kan motstå et vannsøyletrykk på 10000mm før vannet begynner å sive igjennom. Jo høyere tallet er, jo mer vanntett er jakken eller buksene.

Det neste tallet, f.eks. 20000 eller 20k er i gram (g). Det forteller hvor mange gram vanndamp som kan passere igjennom en kvadratmeter (m2) stoff i løpet av 24 timers periode. Så jo høyere tallet er, jo mer pustende er jakken eller buksene.

Bilde(r) fra Evo.com 

Her er et diagram som gir en idè om hvor vanntette de forskjellige jakkene og buksene er.

Vanntetthet Motstand/trykk Forhold
0 – 5000 mm Ingen til litt motstand mot fukt Lett regn, tørr snø, ingen trykk
5000 – 10000 mm Regn og vanntett under lett trykk Lett regn, lett snø, lett trykk
11000 – 15000 mm Regn og vanntett, dog ikke under høyt trykk Moderat regn, moderat snø, lett trykk
16000 – 20000 mm Regn og vanntett under høyt trykk Mye regn, våt snø, medium trykk
20000 mm+ Regn og vanntett under veldig høyt trykk Mye regn, våt snø, høyt trykk

 

Det er viktig å poengtere at trykk f.eks er, å sitte i heisen, hvis du faller, vinden som blåser, press fra ryggsekken, stropper osv, dette gjør at jakken eller buksen raskere vil bli gjennomtrengt av vann. Derimot er det mest normale mellom 10k - 20k, lavere enn dette så vil du bli veldig raskt våt.

OBS: Bemerk at Gore-Tex ikke benytter tall, men derimot skriver om jakken/buksen er 2 lags eller 3 lags, og om det er med eller uten isolering. Du kan derimot forvente at en Gore-Tex membran er en 20000 mm+ membran.

Membran

Det er membranens arbeid å holde vann ute. Den har bittesmå hull som ikke lar flytende vann passere igjennom, men samtidig store nok til å la vanndamp trenge gjennom.

Gore-Tex

Du har sikkert sett Gore-Tex merke på enten jakker, bukser eller hansker før. Du har sikkert også ofte sett, den høye prisen som følger med. Men hva får du fra Gore-Tex som du ikke får hos de andre merkene?

Gore-Tex er konstruert ved å laminere Gore-Texegen membran til høy kvalitets materialer av nylon og polyester. Jakker og bukser fra Gore-Tex kommer med en "GUARNTEED TO KEEP YOU DRY"-løfte. Selv om mange laminater fra andre merker er vantette, så er Gore-Tex egen membran i stand til å forbli vanntett og samtidig veldig pustende. Så når du kjøper en jakke fra Gore-Tex eller andre merker som bruker Gore-Tex` teknologi, så er du sikker på å være tørr hele dagen.

Gore-Tex 2-lags med isolering

Gore-Tex 2-lags med isolering

Gore-Tex 2-lags konstruktion

Gore-Tex 2-lags konstruksjon

Gore-Tex 3-lags konstruktion

Gore-Tex 3-lags konstruksjon

Hovedbesykttelse

La oss starte fra toppen. De aller fleste bruker goggles eller solbriller for å beskytte øynene deres. Men med en hals, eller en balaclava, er hele ansiktet dekket inn.

Balaclavaen er smart fordi den dekker hele hodet, ansiktet og halsen din. Den fremste delen kan dekke hele ansiktet ditt, eller settes under haken.

De kan også fåes i en størrelse som gjør at du kan ta den utenpå hjelmen, for ekstra beskyttelse mot vær og vind, om det skulle blåse veldig eller være veldig kaldt.

Balaclavas:

Tips: Verken en balaclava eller en hals vil ta stor plass. Vi anbefaler alltid å ha med en i lomma eller i ryggsekken, hvis været skulle slå om, eller det bare blir kaldt.

Jakker

Når du velger skiklærne dine, så skal du tenke i lag. En stor tykk jakke virker veldig fint og er varm og deilig. Men den er ikke fleksibel i forhold til skiftende vær. Nettopp skiftende vær kan være en utfordring, men kler du deg lag på lag, kan du ta på et lag til eller fjerne et lag, alt ettersom været er. Det kalles lag-på-lag påkledning.

Egenskaper å være oppmerksomme på - hetten, snølås, lommer og ventilasjonsmuligheter. Noen jakker har enda et utagbart mellomlag.

Stort utvalg av skijakker:

Skalljakker

Er den tynneste formen for ytterlag som du kan kjøre med. Det rangerer høyt på fleksibilitets skalaen. Det er et lag som du enkelt kan ta på deg eller fjerne om du skulle ønske det. Den primære funksjonen til en skalljakke er å beskytte mot vær og vind. Sekundære egenskaper er pusteevne. Det er viktig at huden kan puste, slik at du kan bli kvitt svette, og ikke blir kald. Jakkens evne til å være vanntett, vindtett og pustende avhenger av dens membran. Tidligere i guiden har vi skrevet om funksjonaliteten i forskjellige typer av membraner.

Fordelene ved skalljakker er at de er pustende og vanntette. De kan klare et høyt trykk, før de begynner å slippe inn vann. Skalljakker egner seg derfor godt til kjøring i pudder og snøvær, hvor du med sikkerhet blir dekket til med snø.

Vi bruker: Skalljakker fordi de er fleksible i forhold til å kunne ta lag av og på.

Forede/Isolerte jakker

Er jakker som er isolerte, slik at du kan holde bedre på varmen. Så hvis du er en liten frysepinne, kan isolering være en god idè. Jakker fåes med forskjellig mengde isolering, og mange ganger er mengden også forskjellig fra armene til overkroppen. Hvor mye isolering det er i jakken, er ofte opplyst i gram. Fordelene med en isolert eller foret jakke er at den er varmere enn en skalljakke.

Snølås

Mange jakker og bukser av samme merke, har snølås som kan zippes, eller kneppes sammen på en smart måte, for å optimere snølåsens evne til å holde snø ute.

Snowboard

Et godt råd er å velge en jakke med litt mer bevegelsesfrihet rundt overkroppen, da bevegelsene på snowboard er vesentlig annerledes enn de på ski. Utover dette er kriteriene for valg av snowboardjakke de samme, som for en skijakke.

En mer vanntett jakke, evt. med en lengre parka passform, vil hjelpe deg å være tørr, da man på snowboard ofte sitter nede, og har kontakt med snøen.

Bukser

Som med jakkene er det en god idè å velge skibuksene sine ut ifra hvilken type skiløp man regner med å kjøre. Buksenes look er også verdt å ta med i sine tanker. Passform er også noe som er viktig for de fleste - les mer om passform og størrelse lengre nede i guiden.

OBS: Egenskaper å være oppmerksomme på er - lommer, ventilasjon og forsterkning rundt støvler eller en bib.

En bib hjelper med å holde snø helt ute fra buksene dine- Den går litt høyere opp rundt overkroppen, og har seler til å holde buksene oppe. Noen bukser har også en avtagbar bib til dager hvor den ikke er nødvendig.

Ski- og snowboardbukser:

Skallbukser

Fungerer akkurat som en skalljakke. De har den beste beskyttelsen mot elementene, og er veldig pustende. Skallbukser har ingen isolering eller foring, men du kan tilpasse isoleringen for benene ved eksempelvis å ta på tynnere eller tykkere skiunderbukser under skallbuksene.

Vi anbefaler: Som ved skijakker anbefaler vi også skallbukser for maksimal allsidighet og mulighet for å tilpasse seg vær og vind.

Forede/Isolerte

Skibukser med foring eller isolering vil for de fleste være den typen skibukser, som de alltid har kjørt med. De gir både varme og beskyttelse mot elementene. De har et ytterlag som er vanntett og en lett foring som holder varmen, samt sikrer at den puster. De er også gode til å holde deg varm i heisen. Forede skibukser tilbyr sjeldent en like effektiv membran som skallbuksene, men gir deg derimot mer varme.

Snowboard

Du bruker kroppen din mye, så bevegelsesfrihet er et must. Klærne må være behagelig å ha på seg. En høyere vannsøyle er også å anbefale, da du som snowboarder ofte sitter ned, spesielt hvis du er ny, og ikke har stått så mye før. Det sikrer at du holder deg tørr lengre, og at du dermed også har det mer gøy. Snowboard bukser er typisk sydd kraftigere nede rundt støvlene, da det er mer friksjon mellom bindinger og bukser.

Når man er ved at lære at køre snowboard så sidder man ofte ned. Vandtæt tøj er et must.

Når man holder på å lære seg å kjøre snowboard, så sitter man ofte nede. Vanntette klær er et must.

Mellomlag

Det kan være en fleecegenser eller noe annet som er med på å holde varmen, og som også er pustende. Bevegeligheten er viktig, da du skal ha en jakke utenpå, som også må ha noe foring. Finn et mellomlag som har en god passform, og hvis du har muligheten, prøv den under skijakken din.

Det finnes flere forskjellige typer mellomlag. Hvis du kjører med ryggsekk, kan det være en god idè, å alltid ha et ekstra mellomlag med i ryggsekken.

Vi anbefaler: Dun mellomlag pga, materialets varme-til-vekt ratio, som er den beste blant alle mellomlag. Samtidig kan nye dunjakker pakkes ned i dens egen lomme, slik at du tar minst mulig plass i ryggsekken.

Der findes en række forskellige typer af mellemlag.

Det finnes en rekke forskjellige typer av mellomlag:

 • Dun - Primært tiltenkt som et lag under en skalljakke. Men som samtidig kan brukes som jakke til afterski mm.

 • Fleece - Inspirert av fåreull. Fleece er en slags små plastikk mikrofibre. Det har et høyt innhold av luft, som fungerer varmeisolerende.

 • Polartec - Lager noen av de best isolerende materialer på markedet. Polartec transporterer effektivt bort fukt, og holder deg varm. Kombineres ofte med fleece for maksimal funksjonalitet.

Våres tips: Felles for alle mellomlag er at de alene kan brukes som en hverdagsjakke eller -genser. Hvilket gjør at et mellomlag kan brukes hele året rundt.

Mellomlag:

Mellemlag

 

Skihansker

En god hanske er viktig, veldig viktig. Det er ikke noe som er værre enn våte og kalde fingre tidlig på dagen. Det er flere forskjellige muligheter å velge mellom, når du skal velge nye hansker.

Skinn vs. syntetiske materialer

Skinnhansker har høy slitestyrke, er fleksibel, vannavstøtende, vindtett og delvis pustende. En god skinnhanske vil gi deg mange skisesonger på fulltid. Mange produsenter blander også skinn med kunststoff. f.eks finner du skinnhansker med smartphone touch funksjon på fingrene. Ofte er skinnhansker dyrere, men absolutt verdt pengene.

Kunststoff hansker finner du i et kjempe stort utvalg og som oftest får du hva du betaler for. Kvaliteten av hansker i et syntetisk materiale varierer, og det samme gjør egenskapene. Man kan derimot få glimrende hansker i kunststoff, da de kan matches med en skikjørers individuelle krav som, slitestyrke, vannsøyletrykk, isoleringsevne og pusteevne.

Tendens til å få kalde fingre? Prøv å finne en godt isolert skihanske. De varmeste hanskene vil alltid være en vott, eller en 3-fingers vott. Sistnevnte har den fordelen at de varme egenskapene er nesten like, men at du har litt større fingerferdighet i en 3-fingers vott.

Hvis ikke det er nok, kan vi anbefale å bruke innerhansker. Det er en tynnere og mer tettsittende hanske, som du bruker under dine vanlige skihansker. Den fungerer på samme måte som skiundertøy, altså med å holde på varmen, og transportere bort fukt fra huden.

OBS: Noen sverger til håndvarmere, men vi mener med den rette kombinasjonen at hansker kan holde fingrene varme nok, selv i ekstremt kaldt vær.

Våres anbefaling: En annen mulighet er en Pullover Mitt. Den fungerer som en skalljakke som du bare trekker over skihansken din.

Optimalt kan man få hansker som har et innebygd varmeelement, som du kan skru av og på. Derimot så må de lades opp igjen hver dag.

Markedets beste skihansker:

Hvilken mansjett?

En lang mansjett er god til å holde snø utenfor hansken og jakken din. Den går ut over erme og kan strammes rundt armen, slik at snø holdes helt ute. Det er fint hvis du f.eks kjører i dyp snø eller hvis du ofte faller.

En kort mansjett går inn under erme på jakken din, og holder ikke snø særlig godt ute. Derimot gir den et mer strømlinet look. Har du f.eks en jakke hvor erme kan lukkes tett inntil, så kan en kort mansjett være et godt valg.

Forskjellige hansker til forskjellige typer skiløp

Park/Freestyle - er rail, kickers og grabs det eneste du har lyst til. Da kan det anbefales å finne en hanske som fungerer bra til freestyle og snøparken. De er ikke så tykke, men holder deg akkurat varm nok. Men til gjengjeld så har de gummi i håndflatene, som vil hjelpe deg å holde grabs. De har også ofte touch funksjon på fingrene, slik at du kan bruke telefonen din osv. uten å ta av deg hansken.

Frikjøring - Til frikjøring vil du gjerne ha en hanske som er vanntett, som holder fingrene dine varme, og som kan tåle slitasje og hardt bruk, når man klatrer rundt i fjellet, eller bærer rundt på skiene dine. En lang mansjett er en god idè for å holde snø borte fra hanskene og ermene på jakken din. Derimot er dette ikke et must.

5-finger hanske

Gir deg det beste grepet rundt skistaven, og er klart den enkleste typen hanske å ha på, om du f.eks skal åpne og lykke ryggsekken.

3-finger vott

Er en kombinasjon av en vott og en hanske med fingre, med det beste fra begge verdener. Du kan fortsatt åpne og lukke en veske relativt enkelt. Den er også varm som en vott.

Votter

Maksimal varme, men mindre fingerferdighet enn du får i en hanske med fingre.

OBS: Bruk litt tid på å finne ut av hva du krever av hansken din. Materialer, lang eller kort mansjett, votter osv. Det er leit og veldig ødeleggende for skidagen din å ha kalde og våte fingre allerede før middag.

Skiundertøy

En kjede er ikke sterkere enn sitt svakeste ledd. Det er viktig at skiundertøyet ditt sitter godt og tett. Sømmer kan irritere under bevegelse, og hvis det sitter for løst, transporteres ikke svetten vekk.

Skiundertøy vil primært bli laget i enten syntestisk materiale eller i ull, typisk merinoull. Det er både fordeler og ulemper ved begge typer materialer, noe vi vil komme nærmere inn på under her.

(Les mer om merinoull her)

Hvis du svetter mye, kan et syntestisk stoff være bra, da det transporterer svetten raskere og bedre enn ull. Derimot har merinoull den fordelen at det ikke vil lukte, selv etter en ukes hard bruk. Det skyldes at bakteriene i svetten din ikke binder med proteinene i ullen. Derimot så vil syntetisk skiundertøy lukte ganske så vondt, selv etter bare en dags bruk. Ull er et naturlig materiale, som har gode temperaturregulerende egenskaper og det vil holde fast på sine isolerende og varmende egenskaper, selv når du er våt.

Stort utvalg av teknisk skiundertøy i forskjellige materialer!

Våres anbefaling: Vi anbefaler skiundertøy i merinoull, da vi syntes at materialet er det mest komfortable og funksjonelle skiundertøyet.

Tips: Når du velger skiunderbukser kan det være en fordel å velge 3/4 skiunderbukser. Jo mindre de går ned i støvlen, jo bedre. Det optimaliserer også støvlens yteevne og vil være mer behagelig.

Når du velger skiunderbukser kan det være en fordel å velge 3/4 skiunderbukser.

Hva er merinoull?

Merinoull kommer fra sauerasen Merino. Det er veldig fin ull, og anses for å være noe av det fineste og bløteste ullen i verden. Fibrene i ullen inneholder mye luft, noe som øker varmekapasiteten, men uten å øke vekten. Merinoull har også noen tekniske fordeler, bl.a er ullens pusteevne og svettetransport utrolig effektiv. Samtidig varmer merinoull uansett hvor vått det blir. Disse egenskapene gjør at merinoull passer veldig bra til ski og snowboard.

Merinoull kommer fra sauerasen Merino. Det er veldig fin ull, og anses for å være noe av det fineste og bløteste ullen i verden

OBS: Husk å følge vaskehenvisningene på merinoull produkter. Se våre avsnitt lengre ned rundt vasking av skiklærne dine.

Skisokker

Skisokker er en viktig del av outfiten din. En funksjonell skisokk av et eller flere gode materialer, er essensielt. Sokker, vil som skiundertøy, typisk være laget i syntestisk materiale, eller merinoull. Begge typer materialer hjelper til å fjerne fukt fra foten, og vil holde føttene dine varme. En ullsokk er også god til de dagene det blir ekstra kaldt. Unngå bomull, da det ikke fjerner fukt fra føttene, og du med en garanti vil få kalde føtter. Det er ingen forskjell på ski- og snowboard sokker, de har samme funksjon.

Finn stilfulle og tekniske skisokker i vårt utvalg.

Et fornuftig valg, kan være en sokk av merinoull. Merinoulls unike egenskaper, egner seg godt til klær som sitter tett på kroppen, det transporterer svette veldig godt, holder deg varm, og kan brukes i mange dager i strekk, før det begynner å lukte. Det kan være veldig fint, når vi snakker om skisokker.

Vi anbefaler: Skisokker med en full eller delvis konstruksjon i merinoull. De har høy funksjonalitet og kommer ikke til å begynne å lukte så raskt som syntestiske materialer.

Skisokker med en full eller delvis konstruksjon i merinoull. De har høy funksjonalitet og kommer ikke til å begynne å lukte så raskt som syntestiske materialer

OBS: Skiklær som ikke benytter seg av membraner, er bekledd med et lag av DWR, eller Durable Water Repellent, for å holde vann ute. Den er normalkonstruert av nylon og polyester. Vann blir til perler ved kontakt og ruller av, det gjør det vanskelig for vann, snø og skitt å trenge igjennom.

Størrelsesguide

Hos Blacksnow er vi opptatt av at du kommer avsted med helt rett utstyr. Vi gjør mye ut av å veilede deg og beskrive passformen på våres klær, så presist som overhode mulig. Da passform, størrelser osv. varierer fra merke til merke, så har alle våre produkter en størrelsesguide, som kan hjelpe deg med å finne riktig størrelse akkurat for deg.

Passform

Det er tre forskjellige typer passform å velge mellom:

 • Loose fit
 • Regular fit
 • Tight fit

Vask av skiklær

Her er en video som forteller deg litt om vasking av skiklær, og når det er nødvendig å vaske skiklærne dine. Vask kan virke urelevant, men skitt og generelt bruk er med på å senke funksjonaliteten i skiklærne dine.

En korrekt vask er viktig, hvis du vil at jakken og buksene dine skal fungere optimalt hele tiden. Det kan være en god idè å vaske skiklærne dine, før man pakker det vekk for sesongen.

(Les alt om hvordan du vasker og vedlikeholder skiklærne dine)

Merinoull

Aldri mer enn 30 grader, og alltid med ull-vaskemiddel. Må ikke tørketumles.

Oppsummering av skiklær guide

 • Ved kjøp av ski- og snowboardklær, tenk på hvilken type skiløp du skal bruke det til, samt ditt nivå. Da sparer du både penger, men vil også få de klærne du er ute etter

 • Velg klær etter hva som passer deg, og tenk ikke så mye på om det er ski eller snowboard spesifikke merker. Hvis det passer og er behagelig, så vil du kunne nyte skiferien din 

 • La deg ikke forvirre av alle nummerne rundt vannsøyle - og pusteevne. Jo høyere nummerne er, jo mer vanntett/pustende er klærne. Samtidig stiger også prisen

Skulle det være noen spørsmål, eller er du i tvil om størrelser, hvilken jakke/bukse du skal velge, eller noe rundt teknologien i våre ski - og snowboardklær, da er du alltid velkommen til å skrive til oss på mail@blacksnow.no.

Forrige artikkel PROFILINTERVIEW: MØD TONJE KVIVIK
 • Planks Yeti Hunter 3L Skijakke | Planks Clothing
  Planks Yeti Hunter 3L Skijakke | Planks Clothing
  Planks Clothing

  Planks Yeti Hunter 3L Skijakke

  3.443,70 kr
  3 farger tilgjengelig

 • WearColour Falk Skijakke 2018 Black - Blacksnow.dk
  WearColour

  WearColour Falk Skijakke

  3.638,70 kr
  1 farge tilgjengelig

 • Peak Performance

  Peak Performance Alpine Skijakke

  7.148,70 kr
  2 farger tilgjengelig

 • More
 • More
 • Hestra

  Hestra Ergo Grip Active 5 finger skihandske

  975,00 kr
  2 farger tilgjengelig

 • More
 • More
 • Stance

  Stance Sorensens Skisokker

  284,70 kr

  Skisokkerne fra Stance er lavet af et materiale de kalder Ski Ultralight Merino Wool, som er et sandt mesterværk indenfor tekstiler. Materialet er...

  Se alle detaljer
 • Stance

  Stance Star Fade Skisokker

  258,70 kr

  Skisokkerne fra Stance er lavet af et materiale de kalder Snow Merino Wool, som giver en fantastisk støddæmpning og temperaturregulering. Den anato...

  Se alle detaljer
 • More